Cum sa alegi o foarfeca de tuns
Cum sa alegi o foarfeca de tuns

Ce trebuie sa stii despre foarfeci de tuns, sfaturi pentru cei care doresc sa cumpere o foarfeca de tuns la pretul corect in functie de necesitati.

Foarfeca de tuns este un instrument foarte important in activitatea specialistului in salonul de infrumusetare, barber shop sau frizerie.

In functie de fiecare activitate specifica avem instrumente de tuns, foarfeci, care daca tinem cont de specificatii ne vor ajuta foarte mult.

Total Pro Beauty va propune sa parcurgem impreuna cele mai importante particularitati ale foarfecelor profesionale pentru tuns sau styling.

Foarfecele in antichitate

Vechii egipteni au folosit o versiune a foarfecelor inca din 1500 i.e.n. Erau o singura bucata de metal, de obicei bronz, modelata in doua lame care erau controlate de o banda de metal. Banda tinea lamele departate pana cand erau stranse. Dispozitivul s-a raspandit in cele din urma dincolo de Egipt in alte parti ale lumii.

Tipuri de foarfeci de tuns

Dupa tipul foarfecelor de tuns acestea se impart in

  • foarfece pentru tuns
  • foarfece pentru texturare
  • foarfece pivotante
  • foarfece de subtiere
  • foarfece de frizer cu lama lunga
  • foarfece de taiere cu lama scurta pentru styling
  • foarfece pentru stangaci

Marimile foarfecelor de tuns

Marimile foarfecelor de tuns sau de filat sunt exprimate in inch si se impart dupa cum urmeaza:

  • Foarfecele de 5” – 5,5” sunt foarfece cu lama scurta pentru styling
  • Foarfecele de 6” – sunt foarfece de tuns si pentru texturare
  • Foarfecele de 7” – sunt foarfece pentru tuns, tuns clasic sau frizerie

Materiale folosite la foarfecele de tuns profesionale

In privinta materialelor se pot spune foarte multe pentru ca inca din cele mai vechi timpuri s-au folosit mai multe tipuri de metale in procesarea foarfecelor de tuns.

Majoritatea foarfecelor de tuns sunt realizate din metale pe baza de otel inoxidabil.

Cele mai populare si ieftine dar si mai putin rezistente sunt foarfecele pe baza de C50 (Carbon 50), metal cu duritatea cea mai mica dintre materialele folosite la foarfeci.

Urmatoarele pe lista duritatii metalelor folosite este otelul inoxidabil cu standardul de calitate AISI 410, 420 si 440.

In functie de combinatia de materiale folosite se obtin duritati sau elasticitati diferite, particularitati care sunt specifice fiecarei zone sau producator.

Astfel pe baza duritatii avem urmatoarele materiale:

Taria materialuluiNivel de calitatePret aproximativ
50-55HRCCalitate inferioara si lama mai moale50 – 199 USD
55-57HRCNivel de pret inferior si calitate minima99 – 299 USD
57-59HRCLama de tuns la nivel mediu. Mai dur si mai rezistent la rugina si usor de ascutit.149 – 400 USD
58-60HRCLama de taiere de calitate medie spre inalta. Dur, rezistent si usor de ascutit.249 – 800 USD
60-62HRCLama de taiere de inalta calitate. Cel mai frecvent se gaseste in foarfecele premium. Dur, rezistent, tine o margine ultra-ascutita a lamei si este usor de ascutit.299 – 1000 USD
61-63HRCLama de taiere de foarte inalta calitate. Se gaseste doar in cele mai bune foarfece.700 – 1500 USD

Intretinerea foarfecelor profesinale

Orice foarfeca fie ea profesionala sau nu are proprietatea de a coroda sau a se toci in timp. Astfel se recomanda ca dupa fiecare folosire sa se curete si sa se lubrifieze cu un ulei fin special. O foarfeca profesionala buna nu ar trebui sa corodeze datorita continutuli de cobalt care o face in acelasi timp si rezistenta la sterilizarea cu aer cald.

Cea mai buna forma de intretinere a unei foarfece profesionale o reprezinta curatarea dupa fiecare folosire iar ca o foarfeca sa reziste in timp multi ani trebuie sa se evite impactul mecanic. O foarfeca nu trebuie scapata din mana, nu trebuie aruncata sau lovita cu alte pieze din metal deoarece se poate distruge iremediabil taisul.

Sfaturi atunci cand cumparati foarfece/foarfece pentru tuns par

Pe langa faptul ca cunoasteti diferitele tipuri de foarfece pentru tuns, ar trebui sa stiti si cum sa alegeti perechea potrivita. Cand cumparati unul, va recomand sa luati in considerare urmatoarele sfaturi:

✔️Verifica materialul.

Foarfecele de tuns sunt de obicei fabricate din otel inoxidabil pentru a rezista mult timp. De obicei, veti gasi foarfece din otel german si japonez. Ambele sunt din otel inoxidabil, dar difera in procesul de productie. Ambele sunt durabile si sunt foarte preferate de coafuri si frizeri.

✔️Marimea conteaza,

foarte mult. Cand vine vorba de foarfece de par, trebuie sa alegi dimensiunea care se potriveste nevoilor tale de taiere. Pentru cei cu maini mari, lamele lungi sunt ideale, ca sa nu mai vorbim ca si tunde mult par dintr-o singura miscare. Dar daca vi se pare prea greoaie, o lama de lungime scurta sau medie va fi potrivita.

✔️Verificati manerul.

Una dintre cele mai importante parti ale foarfecelor de tuns este manerul acesteia. Acesta va dicta ce foarfeca este usor de utilizat. Cei cu dureri de mana vor prospera cu un tip pivotant. Dar daca nu aveti bani, un maner tipic de foarfece va fi suficient. De asemenea, puteti cauta unul cu inele mobile pentru a reduce frecarea si presiunea asupra pielii.

✔️surub reglabil.

Majoritatea foarfecelor de tuns de inalta fiabilitate au suruburi reglabile care va permit sa reglati tensiunea lamelor. Acest lucru va va permite sa taiati cu usurinta pentru a preveni incordarea mainii, mai ales daca lucrati ca stilist cu norma intreaga.

✔️Garantie.

Foarfecele de tuns nu sunt intotdeauna ieftine, asa ca ar trebui sa cautati o garantie decenta pentru a va acoperi achizitia. Termenii excelenti de garantie sunt si o dovada a calitatii foarfecelor de tuns.

✔️Obtineti stilul potrivit.

Foarfecele de tuns precum si foarfecele pentru filat vin in diferite stiluri pentru diferite metode de tuns. Desi este grozav sa aveti la dispozitie un set intreg, ar trebui sa luati in considerare ceea ce aveti nevoie cel mai mult daca faceti cumparaturi cu un buget redus.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *