Despre foarfecele de tuns mereu chiar daca s-au spus multe, mereu gasim ceva interesant. Descopera istoria foarfecelor de tuns in lume.
Permiteti-mi sa va pun o intrebare… „Care este cel mai bun otel pentru foarfece si de unde stiti ca merita toti banii pe care ii dati?”
Pare o intrebare simpla, dar este una dintre cele mai confuze parti ale achizitionarii unei noi perechi de foarfece de coafura sau foarfece de frizerie.
Din ce otel sunt facute foarfecele mele? Care este diferenta dintre otelul foarfece de calitate scazuta si cea de inalta calitate?
Diferitele tipuri de otel folosit la foarfece vor determina:
- Cat de ascutita este lama foarfecei
- Cat de usor este sa ascuti foarfeca
- Rezistenta la rugina si coroziune
- Cat de fragila si fragila este lama foarfecei
- Cat de usoare sunt foarfecele
- Cati ani vor rezista foarfecele tale
Clasificarea foarfecelor dupa tara de provenienta
Foarfece produse in China
Productia majoritara globala de foarfece are loc in China. incepand cu 2019, China a fost responsabila pentru 64,3% din exporturile mondiale de foarfece. Atunci cand este combinata cu exporturile din Taipei, aceasta creste la 68,3%. Principala regiune producatoare de foarfece din China este in provincia Guandong.
Foarfecele in Franţa
La sfarsitul secolului al XIV-lea, cuvantul englezesc „foarfece” a intrat in uz. A fost derivat din cuvantul francez veche, „cisoires”, care se referea la foarfece.
Exista mai multe regiuni importante din punct de vedere istoric producatoare de foarfece in Franta: Haute-Marne in Nogent-en Bassigny, Chatellereault, Thiers si Rouen. Aceste orase, ca multe alte comunitati producatoare de foarfece, au inceput cu productia de sabie, florete si baionete, care au trecut la foarfece si alte lame la sfarsitul secolului al XVIII-lea si inceputul secolului al XIX-lea.
Thiers, in departamentul Puy-de-Dôme din Auvergne, ramane un centru important de productie de foarfece si tacamuri. Acesta gazduieste atat Musée de la Coutellerie, care prezinta istoria de 800 de ani a orasului in fabricarea lamelor, cat si Coutellia, o expozitie din industrie care se face reclama ca fiind una dintre cele mai mari adunari anuale de producatori de lame artizanale din lumea.
Foarfecele in Germania
Germania a fost responsabila pentru fabricarea a putin sub 7% din exporturile globale de foarfece in 2019. Deseori numit „Orasul lamelor”, Solingen, in Renania de Nord-Westfalia, a fost un centru pentru fabricarea foarfecelor inca din epoca medievala. La sfarsitul secolului al XVIII-lea se estimeaza ca in Solingen erau peste 300 de fabrici de foarfeci.
In 1995, orasul Solingen a adoptat Ordonanta Solingen, o actualizare a unei legi din anii 1930 care a decretat ca stampilele „Made in Solingen” puteau fi aplicate numai produselor fabricate aproape in intregime in vechea zona industriala din Solingen. in 2019, acest lucru sa aplicat aproximativ 150 de companii care produc lame de inalta calitate de toate tipurile, inclusiv foarfece.
Freidrich Herder, fondat la Solingen in 1727, este unul dintre cei mai vechi producatori de foarfece care inca opereaza in Germania.
Foarfecele din Italia
Premana, in provincia Lecco, isi are originile in fierarie si productia de cutite incepand cu secolul al XVI-lea. in 1900 existau zece ateliere de fabricare a foarfecelor, 20 in 1952 si 48 pana in 1960. Astazi, Consorzio Premax, un parteneriat industrial, organizeaza peste 60 de companii locale implicate in fabricarea de foarfece pentru pietele globale. in 2019, Italia a exportat 3,5% din foarfecele produse la nivel global.
Una dintre cele mai vechi firme de productie de foarfece Premaneze inca in functiune este Sanelli Ambrogio, care a fost fondata in 1869.
Foarfecele din Japonia
Fabricarea foarfecelor in Japonia a evoluat din fabricarea sabiilor in secolul al XIV-lea. Seki, in prefectura Gifu, a fost un centru renumit de fabricare a sabiilor incepand cu anii 1200. Cand cetatenilor nu le mai era permis sa poarte katana, fierarii orasului s-au orientat spre fabricarea de foarfece si cutite. Exista multe tipuri specializate de foarfece japoneze, dar foarfecele de cusut au fost introduse de comodorul american Matthew Perry din Statele Unite in 1854.
Atelierul Sasuke din orasul Sakai, la sud de Osaka, este condus de Yasuhiro Hirakawa, un foarfecer de generatia a 5-a. Compania functioneaza din 1867. Yasuhiro Hirakawa este ultimul producator traditional de foarfece din Japonia, producand foarfece in stil traditional, unde se crede ca lamele sunt mai subtiri, mai usoare si mai ascutite decat foarfecele europene. in 2018, el a fost prezentat intr-un documentar care a prezentat o pereche de foarfece de bonsai care s-au vandut cu amanuntul la 35.000 USD.
Foarfecele din Spania
In Solsona, Spania, fabricarea foarfecelor a inceput in secolul al XVI-lea. La apogeul industriei in secolul al XVIII-lea existau 24 de ateliere, organizate sub numele de Breasla Sfantului Eligius, hramul cutitatorilor. La mijlocul anilor 1980 erau doar doua, iar pana in 2021, Pallarès Solsona, fondata in 1917 de Lluìs si Carles Pallarès Canal si inca administrata de familie, era singurul producator de foarfece artizanale ramase in oras.
Foarfecele in Regatul Unit
Sheffield, York, a fost casa primei productii de masa de foarfece incepand cu 1761. Pana in secolul al XIX-lea, in Sheffield existau aproximativ 60 de companii de foarfece din otel. Cu toate acestea, incepand cu anii 1980, globalizarea industriei si o trecere catre foarfece mai ieftine, produse in masa, au creat o deflatie a preturilor cu care multi producatori artizanali nu au putut concura. Industria foarfecelor Sheffield era formata din doar doua companii locale in 2021.
Ceele doua nume de producatori de foarfece Sheffield ramasi sunt William Whiteley, fondat in 1760 si Ernest Wright, care a fost infiintat in 1902. Ambii se concentreaza acum pe fabricarea de „produse pe viata” de varf, mai degraba decat pe productia de masa. intre aceste doua firme se estimeaza ca nu exista mai mult de zece „Putter-Togetherers” sau „Putters” care sunt mesteri instruiti de maestri responsabili pentru asamblarea foarfecelor Sheffield de inalta calitate. in 2020, Ernest Wright a fost recunoscut cu Premiul pentru mestesugurile pe cale de disparitie de catre British Heritage Crafts Association.
Concluzii finale:
Oțelul 440C este cel mai bun oțel japonez la un buget redus. In caz contrar, o foarfeca din otel inoxidabil de inalta calitate cu 56HRC ar fi atat accesibila, cat și suficient de performanta pentru a taia parul.
Diferenta cheie dintre foarfece care afectează pretul si calitatea foarfecelor este otelul folosit. Otelul de calitate superioara costa cateodata poate mai mult, dar face ca o foarfeca de tuns sau o foarfeca de filat sa fie mai ascutita, sa dureze mai mult si, in general, o achizitie de calitate.
Mi-a placut articolul, foarte interesant!
Multumim si va mai asteptam
Cautam ceva despre istoria otelului de Toledo si am gasit acest articol. Foarte interesant!